

FAQ
Veelgestelde vragen over wijn...
Wijn wordt slecht door contact met zuurstof, wat bekend staat als oxideren. Wanneer dit gebeurt? Als je wijn bijvoorbeeld te lang open staat, je een slechte wijn hebt of hij gewoon te oud is. En een geoxideerde wijn, die herken je makkelijk. Je ruikt sherry en het smaakt vlak en futloos. Een rode wijn krijgt een matte bruine kleur, een witte wijn wordt eerder geelrood of bruin.
Soms liggen er heldere kristallen onderin de fles of het glas wijn. Als de fles op zijn kant bewaard is, kan het voorkomen dat de kristallen zich aan de kurk hebben gehecht. Deze kristallen zijn wijnsteenzuurkristallen. Wijnsteenzuur komt van nature in druiven en dus ook in wijn voor. Het zuur kristalliseert als de wijn koud bewaard is. Wijnsteenzuurkristallen (kortweg wijnsteen) zijn onschadelijk voor jou en voor de wijn.
Kurk in wijn is eigenlijk een schimmel die tijdens het productieproces of de botteling ontstaan is.
Als er kurk in het glas drijft, betekent dit niet dat de wijn ‘kurk’ heeft. Het is meestal een teken van een droge kurk of een slecht geopende fles. Een beetje schimmel aan de bovenkant (buitenkant) van de kurk is ook niets om je zorgen over te maken. Zorg wel dat je de fles niet afsluit met de beschimmelde bovenzijde van de kurk naar beneden, want de wijn kan dan alsnog door de schimmel aangetast worden.
De vorming van gas duidt er meestal op dat er een (ongewenste) 2e gisting op de fles heeft plaatsgevonden. De wijn wordt er zeker niet lekkerder op, maar het drinken ervan is niet schadelijk. Bij sommige wijnen zit er nog een restant koolzuur in van de gisting. Dit bevordert de frisheid van de wijn.
Koolzuur is niet per definitie slecht natuurlijk. Wat zouden we anders zonder mousserende wijn?