top of page
the grape 005.jpg
the grape 006.png
FAQ
Veelgestelde vragen over wijn...
 • HOE BEOORDEEL JE EEN GLAS WIJN?
  Wijn proeven is eigenlijk niets anders dan het bewust waarnemen van de kleur, geur, smaak en structuur van de wijn in je glas. De uitdaging is het vinden van de juiste woorden waarmee je omschrijft wat je proeft. Maar oefening baart kunst.
 • HOEVEEL CALORIEËN ZITTEN ER IN WIJN?
  Het alcoholpercentage en de aanwezige suikers in je wijn bepalen hoeveel calorieën er in je glas wijn zitten. Per glas (150ml): Droge witte wijn: 101 kcal Zoete witte wijn: 144 kcal Rode wijn: 123 kcal Rose wijn: 107 kcal
 • WANNEER IS WIJN TE OUD OM TE DRINKEN?
  Wijn wordt slecht door contact met zuurstof, wat bekend staat als oxideren. Wanneer dit gebeurt? Als je wijn bijvoorbeeld te lang open staat, je een slechte wijn hebt of hij gewoon te oud is. En een geoxideerde wijn, die herken je makkelijk. Je ruikt sherry en het smaakt vlak en futloos. Een rode wijn krijgt een matte bruine kleur, een witte wijn wordt eerder geelrood of bruin.
 • WANNEER HEB IK MIJN WIJN TE LANG BEWAARD?
  Soms is een wijn 'over de top', hij heeft dan langer gelegen dan zijn bewaarpotentieel. De smaak is vlak met iets scherpe zuren. Bewaar wijn trouwens altijd liggend zodat de kurk niet uitdroogt en er geen zuurstof bij kan komen.
 • WAT ZIJN EDELE DRUIVENSOORTEN?
  Hebben we het over edele druifsoorten, dan worden de grootste druiven bedoeld die ter wereld verbouwd worden. Dit kan wel verschillen per regio, maar een greep uit de populairste soorten zijn: Chardonnay Savignon blanc Pinot grigio Cabernet Sauvignon Malbec Grenache Sangiovese
 • ER LIGGEN KLEINE KRISTALLEN OP DE BODEM VAN DE FLES, IS DAT ERG?
  Soms liggen er heldere kristallen onderin de fles of het glas wijn. Als de fles op zijn kant bewaard is, kan het voorkomen dat de kristallen zich aan de kurk hebben gehecht. Deze kristallen zijn wijnsteenzuurkristallen. Wijnsteenzuur komt van nature in druiven en dus ook in wijn voor. Het zuur kristalliseert als de wijn koud bewaard is. Wijnsteenzuurkristallen (kortweg wijnsteen) zijn onschadelijk voor jou en voor de wijn.
 • WAT IS KURK IN WIJN?
  Kurk in wijn is eigenlijk een schimmel die tijdens het productieproces of de botteling ontstaan is. Als er kurk in het glas drijft, betekent dit niet dat de wijn ‘kurk’ heeft. Het is meestal een teken van een droge kurk of een slecht geopende fles. Een beetje schimmel aan de bovenkant (buitenkant) van de kurk is ook niets om je zorgen over te maken. Zorg wel dat je de fles niet afsluit met de beschimmelde bovenzijde van de kurk naar beneden, want de wijn kan dan alsnog door de schimmel aangetast worden.
 • ER ZIT GAS IN DE WIJN, IS DAT ERG?
  De vorming van gas duidt er meestal op dat er een (ongewenste) 2e gisting op de fles heeft plaatsgevonden. De wijn wordt er zeker niet lekkerder op, maar het drinken ervan is niet schadelijk. Bij sommige wijnen zit er nog een restant koolzuur in van de gisting. Dit bevordert de frisheid van de wijn. Koolzuur is niet per definitie slecht natuurlijk. Wat zouden we anders zonder mousserende wijn?
 • What is an FAQ section?
  An FAQ section can be used to quickly answer common questions about you or your business, such as “Where do you ship to?”, “What are your opening hours?” or “How can I book a service?” It’s a great way to help people navigate your site and can even boost your site’s SEO.
bottom of page